Gamblingens psykologi – en kort introduktion

Nyheder
kort

Post Tags

1ssdd22

Gambling er i dag et velkendt fænomen indenfor psykologien og psykiatrien. Det er blevet studeret på flere måder, og vi ved faktisk en del om, hvad der gør gambling, selv moderne former som betting, så populære.

Det er et interessant forskningsområde, fordi gambling er så paradoksalt, idet man altid har oddsene imod sig. Alligevel bliver vi ved, og der kommer hele tiden nye måder at spille på.

Gamblerens fejlslutning

Der laves nogle ofte en interessant logisk fejlslutning i psyken på os alle, når vi spiller spil af denne natur. Har du nogensinde set rouletten ramme den røde farver flere gange i træk og tænkt, at den da snart må ramme sort?

Så er du blevet offer for gamblerens fejlslutning. For der er ingen grund til at tro, at den pludseligt skulle ramme sort. Oddsene for, at dette skulle ske, er fuldstændig lige så store, som for at den rammer rød.

Alligevel gør man som gambler det, at man begynde at lægge flere og flere penge på det modsatte udfald – det må jo ske på et tidspunkt. Netop dette er med til at bidrage til, hvordan ludomani kan koste mange penge.

betting

Chancer før og efter at spille ændrer sig

Når man lægger penge på for eksempel dansk hestevæddeløb, så kommer der helt automatisk til at ske en ændring i dine forventninger til udfaldet – det viser forskningen i hvert fald.

For i stedet for at være lige sikker på, hvor gode dine chancer er for at vinde, så er der en helt naturlig tendens til at føle, at når man har afgivet sit svar, og dermed taget risikoen, så er det favorable udfald mere sandsynligt.

Igen giver dette ikke megen mening og kan ses som en fejlslutning, men det er en, som rigtigt mange gamblere laver.

Dopamin udledes under gambling

Når man better og spiller, så bliver der udløst dopamin – det er det stof, som vi ofte forbinder med en følelse af succes.

For dopamin er til de øjeblikke, hvor kroppen oplever noget, som den gerne vil opleve igen, eksempelvis seksuelt samvær eller mad, når man er sulten.

Men når det bliver udgivet samtidig med, at man gambler, så viser det jo noget om, hvorfor gambling kan være så problematisk. For det stof, som naturligt udskilles ved akter, som vi vil gentage, så er det naturligt at det bliver vanedannende.

Det betyder ikke, at det at spille er vanedannende for alle, men det viser altså noget om, hvorfor det sker.

terninger

Med godt humør kommer mere gambling

Interessant er det, når forskningen viser, at det at være i et godt humør er med til at øge mængden af gambling, som sker for en person. Hvad end vi snakker en solskinsdag eller lige efter gode nyheder, så gambler man generelt mere.

Og dette kan vi forbinde til det at tage risici. Jo bedre humør vi er i, jo mere tror vi på, at der kommer til at ske flere gode ting. Netop derfor er det ikke noget problem at tage en risiko, fordi man ikke er lige så bange for udfaldet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.