En tur i haven er godt for krop og sjæl

Andre
efteraar

Post Tags

1ssdd22

Haven er et sted, hvor du kan være omgivet af grønne planter og dejlig natur. Udover at være smukke og behagelige omgivelser, så er der andre fordele ved at gå i haven. Der er nemlig både helt fysiske fordele ved at udføre hårdt fysisk havearbejde, men du vinder også mentalt. Haven kan nemlig afhjælpe symptomer på stress og andre psykiske lidelser.

Kroppen og hjernen er forbundne

Havearbejde er fysisk arbejde, der aktiverer hele din krop. Når du sætter dig på hug ved bedet, går rundt med trillebøren fyldt og strækker dig efter frugter på grenene, får du brugt din krop på mange forskellige måder. Motion er ikke kun vigtigt for din fysik, men også for dit mentale velbefindende.

Forskning har nemlig vist, at fysisk aktivitet har en positiv indvirkning på menneskets psykiske helbred og livskvalitet. Faktisk har man lavet forsøg, hvor 30 minutters motion var lige så effektivt som medicinsk behandling mod psykiske problemer. Hvis du gerne vil holde både krop og sjæl i balance, er motion derfor vigtigt.

Havearbejde nedsætter kortisolniveauer

Udover at give et mentalt boost i form af motion, så kan det at opholde sig i naturen også give dig en fordel mod stresspåvirkning. Hvis du opholder dig i naturen, vil dine niveauer af stresshormonet kortisol nemlig falde. Det har videnskabelige forsøg vist, hvor man målte niveauerne af kortisol i blodet hos forsøgspersoner henholdsvis før og efter en tur i haven. Du kan derfor blive mindre stresset, hvis du husker at opholde dig i skønne, grønne omgivelser. Så plant et dejligt blomsterbed eller en flot og nem færdighæk, så du kan høste alle fordelene.

plantning

Der er D-vitamin at hente i solens stråler

Havearbejde kan også være en nem vej til stabile niveauer af D-vitamin, hvis du opholder dig udendørs. I Danmark har mange problemer med at få nok D-vitamin, da størstedelen optages gennem huden fra solens stråler.

Med mange mørke timer – særligt i vinterhalvåret – og kulde, pakker danskerne sig ind i varmt tøj og sidder indendørs. Derfor får danskerne sjældent nok D-vitamin fra solens stråler i efteråret og vinteren. D-vitamin spiller en afgørende rolle for dit humør og mentale overskud, og vinterdepressioner skyldes i høj grad mangel på D-vitamin. Gå derfor i haven og få dit vitamintilskud let og effektivt.

Gå i haven og høst alle fordelene

Det kan altså godt betale sig at gå i haven og omgive sig med blomster og grønne planter. Trænger din have til en kærlig hånd, kan du derfor få et ekstra fysisk og psykisk boost af at opholde dig udendørs.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.